CategoriesПолезно

Интересни факти за миглите, които не знаете

Миглите са онзи красив елемент, който променя целия вид на очите и лицето. Може обаче да се изненадате, ако научите някои загадъчни факти за тези малки косъмчета, растящи по клепачите. Знаете ли, например, че миглите се състоят само от две неща: вода и кератин? Ето и още какви тайни крият любимите ни мигли.

1.Защитават очите
Подобно на нашите вежди, миглите имат за цел да ни предпазят от мръсотия, пот, вода и други нежелани външни фактори. Жалко, че понякога те самите попадат в окото ни.

 1. Падат ежедневно
  Всъщност, на ден губите средно между 1 и 5 мигли от всяко око. А на три месеца цикълът започва отново, тоест вече сте подменили всички косъмчета. Продължителността на този цикъл е много по-къса от този на косата, което е една от причините миглите да не растат толкова дълги.
 2. Минават през 3 периода
  Миглите имат анагенна фаза (период на активен растеж), фаза на катаген (преходен период) и фаза на телоген (период на покой). И по всяко време 90% от миглите ви са в активен етап, растейки с около 0,16 милиметра на ден.
 3. Има голяма разлика между горните и долните мигли
  Косъмчетата на горния клепач са много по-плътни от тези на „долния етаж”. Всъщност те са почти два пъти по-тъмни, здрави и многобройни – около 200 до 300 мигли, докато долният клепач разполага с около 100.
 4. Различават се по дължина
  Средните мигли обикновено са много по-дълги от страничните. Оптималната дължина на миглите представлява 1/3 от ширината на очите на човека и това се отнася също и за други 21 вида бозайници.
 5. Най -дългата регистрирана мигла е 7 см
  Всъщност 6,99 сантиметра, ако трябва да бъдем съвсем точни. Вярвате или не, мъж държи този рекорд. За сравнение, средната дължина на миглите е около 15 милиметра.
 6. В миглите живеят малки акари
  Но преди да изпаднете в паника – имате нужда от тях. Наричани демодекс, те премахват замърсяванията и помагат за почистването на вашите фоликули на миглите. Запушването на фоликула на миглите може да доведе до болезнени инфекции, така че бъдете благодарни за тези малки същества.
 7. Жените оформят миглите си от 4000 г. пр.н.е.
  Ранни инструменти за мигли са открити в Древен Египет, но съвременната спирала, каквато я познаваме днес, е създадена през 1913 г. във Франция. Спиралата обаче не е била особено популярна в Америка дълги години, докато не дебютирала първата формула от въглища и вазелин.